Értesüljön a legújabb pályázatokról,
iratkozzon fel hírlevelünkre:

Magyar-Portugál összefogás a fenntartható hulladékgazdálkodásért

Egy 3 éves keretmegállapodást írt alá Vámosi Oszkár, az OHÜ (Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.) ügyvezetője és Mr. Aires Henrique do Couto Pereira, a LIPOR elnöke 2014. Július 4.-én Portóban, melynek keretében szakértői csereprogram indul. Folyamatos információcsere kezdődik például, az elkülönített hulladék gyűjtési rendszerek kivitelezése és a lakosság körében a környezettudatosságot növelő programok kapcsán.

A cél a fenntarthatóság, a fenntartható erőforrás-gazdálkodás megvalósítása a hulladékhierarchia figyelembe vételével, eredményközpontú, kreatív, felelősségteljes és tisztességes eszközökkel.

Az OHÜ és a LIPOR a keret-megállapodásban foglaltak alapján több területen is szorosan együtt kíván dolgozni a következő években. A szakértői csereprogram mellett az elkülönített hulladékgyűjtési rendszerek kivitelezése, válogatóművek és válogatási műveletek, illetve a kommunikációs kampányok és a környezettudatos gondolkodás elindításának témakörében is várható továbblépés.

Emellett folyamatos, rendszeres kapcsolattartás, információcsere indul a két szervezet munkatársai között a biohulladék és a szerves anyagok hasznosítása terén, illetve a hulladékok energetikai célú hasznosításával kapcsolatosan. Továbbá tapasztalatokat cserélnek a felek a hulladékhierarchiát figyelembe vevő árképzés, a kiterjesztett gyártói felelősségvállalás rendszere, valamint a közszolgáltatók minősítési eljárása témakörében.

A LIPOR egy nagy múlttal rendelkező, alapvetően hulladékgazdálkodással foglalkozó önkormányzati társulás, amelyet a Porto-i régió 8 önkormányzata hozott létre 1982-ben az integrált hulladékgazdálkodás bevezetése érdekében. A cég éves szinten egymillió lakos, mintegy 500 ezer tonna települési szilárd hulladékát kezeli. Az eredményességet jól mutatja, hogy míg a települési szilárd hulladéknak Európában 37 százaléka, Portugáliában pedig 59 százaléka kerül lerakásra, addig a cég működési területén ez az adat mindössze 0,2 százalék. A többi hulladékot a hulladékhierarchia által támasztott elvárásoknak megfelelően használják és hasznosítják újra.

(Forrás: http://www.szelektivinfo.hu/sajtoszoba/558-magyar-portugal-osszefogas-a-.... 2014.07.14.)